Commissies - Zomeropenstelling 2010 De Oude KerkTijdens de zomerexpositie in 2010 waren er schilderijen en beelden te zien van Geert de Bruijn met als thema ´Onstoffelijk-Stoffelijk´.

Over de kunstenaar

Geert de Bruijn is geboren op 10 juni 1956 in Amsterdam. Hij woont en werkt in Vught. Hij volgde zijn opleiding aan Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving ,afdeling ruimtelijke vormgeving, in ´s-Hertogenbosch. Zijn specialisme is zowel twee- als driedimensionaal werk in brons en andere materialen en wandschilderingen.
Geert de Bruijn laat zich inspireren door mythologische verhalen uit verschillende religieuze tradities van de wereld. Hij voelt zich bijzonder aangesproken door de gedachte dat de werkelijkheid voortkomt uit één bron. Zoals in het Hindoegeschrift Rig Veda (1200 v. Chr.) wordt gezegd: "In den beginne was er de peilloze oceaan waaruit de Ene zichzelf schiep door zijn onmetelijke energie". In een moderne wetenschappelijke opvatting over de wording van de wereld is sprake van de oerknal: één hoogenergetisch begin van alles. Geert de Bruijn verbindt deze gedachte met zijn fascinatie voor de alles omvattende moedergodin. In veel oude religies (Sumerisch, Egyptisch, Maya) komt zij voor als de bron van alle leven. Uit dit Ene komen dualiteiten voort: ´tweeheden´, zoals hemel en aarde, mannelijk en vrouwelijk, de zee en het droge land, nacht en dag, enz. Deze dualiteiten staan weer in verbinding met tijd, die de kunstenaar verbindt met het getal drie. Drie is de kortste formule voor het ritme van het leven zelf, het continue proces van geboorte, leven en dood. Kortom, kijken naar het werk van Geert de Bruijn betekent eenvoudig gezegd: tot drie tellen - het Ene waar alles uit voortkomt, Twee waarin wereld, de mensen en de dingen bestaan, en Drie hoe dit alles zich tot elkaar verhoudt en een balans vindt waardoor het verder gaat.

terug

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Secretaris kernteam:
Mevr. Janny Voogt
tel. 035-602 10 87
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:

Cantor-Organist:
Mevr. Gonny van der Maten
tel. 031-742 56 28
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.