Het Rode antependiumRood heeft in de kerkelijke traditie twee betekenissen: vuur en bloed. Het vuur van de enthousiaste menigte op Palmzondag, van de Geest op Pinksteren en van de gemeente bij de bevestiging van nieuwe ambtsdragers. Op Goede Vrijdag is rood de kleur van het bloed van Christus.


Het nieuwe rode antependium is ontworpen door Christl Prange en samen met de stola geweven door Maria Reise. De ontwerpster heeft dit gezegd over de rode kleden:

Rood is de kleur van de Kerk. Als kleur van het bloed wijst rood op de martelaren en op het offer van Christus. Als kleur van het vuur staat het rood symbool voor Gods aanwezigheid, in het bijzonder als Heilige Geest. Rood wil zeggen: hier is God aan het werk. Hemzelf zien wij niet, maar wij zien wat hij doet in mensen.

In deze zin heeft Christl Prange het ontwerp vorm gegeven. Tongen als van vuur waaien de wereld in; het kunnen vogels zijn: vredesduiven; of blaadjes van de palmtakken - er zit beweging in, hartstochtelijk, geestdriftig, het breekt uit de begrenzing van het doek. Liefde wereldwijd.

 
Maria Reise aan een weefgetouw in de Paramentenwerkstatt Eisenach, bezig met het weven van ons nieuwe rode antependium.

Zondag 17 april 2011

Samen met de nieuwe rode stola heeft het antependium op Palmzondag voor het eerst dienst gedaan in de Oude Kerk, zie de volgende video:

terug

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Secretaris kernteam:
Mevr. Janny Voogt
tel. 035-602 10 87
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:

Cantor-Organist:
Mevr. Gonny van der Maten
tel. 031-742 56 28
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.