Het Roze antependiumRoze is de kleur van de vreugdevolle verwachting. De roze paramenten worden gebruikt op de derde zondag van de advent (´Gaudete´) en de vierde zondag van de veertigdagentijd (´Laetare´), dus steeds halverwege de paarse tijden. In de donkere paarse kleur licht al het wit van Kerst en Pasen op.

De roze paramenten zijn geweven door Maria Reise, en ontworpen door Christl Prange. Zij schrijft::

Toen vanuit uw gemeente het verzoek kwam een roze antependium te ontwerpen, kende ik roze als liturgische kleur nog niet. In de katholieke traditie kent men roze liturgische kleding wel. De witte kleur van kerst schijnt dan al zachtjes door het donker paars. De tijd tot Kerstmis wordt even verkort, er is een onderbreking.
In de tijd voor Pasen wordt roze op zondag Laetare gebruikt - deze zondag heet ook "half-vasten" of "Klein Pasen". Ook hier wordt de vastentijd verkort. Het roze verwijst dan naar de vreugde over de verlossing door Christus aan het kruis. Ik heb gekozen voor de ronde vorm van de zon of van het universum om het doorbreken van het licht te laten zien.

terug

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Secretaris kernteam:
Mevr. Janny Voogt
tel. 035-602 10 87
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:

Cantor-Organist:
Mevr. Gonny van der Maten
tel. 031-742 56 28
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.