Het Witte antependiumWit is de kerkelijke feestkleur, het licht van Christus. Wit wordt gebruikt in de kersttijd (tot en met Epifanie), de paastijd (tot aan Pinksteren), op Trinitatis, bij huwelijksvieringen en bij de gedachtenis van de gestorvenen op de laatste zondag van het kerkelijk jaar.


Ook het nieuwe witte antependium is ontworpen door Christl Prange. Samen met de stola is het geweven door Maria Reise. De ontwerpster heeft het volgende over de witte kleden gezegd:

Wit is de oudste kleur in de liturgie. Sinds de vroege Kerk is wit vooral de kleur van hoogfeesten. Wit staat voor zuiverheid en goddelijk wijsheid en is daarmee dé kleur voor Christus. Ook het doopkleed is wit, omdat we door de doop met Christus verbonden worden, geroepen om in vrede te leven. Iedere gelovige draagt als het ware het licht van God uit. Als thema voor het ontwerp heb ik gekozen: uitbreiding van het licht. Het ontwerp is ontstaan uit een verbeelding van de brandende braamstruik, waar God de Eeuwige zijn naam heeft bekendgemaakt: Ik-ben-er. Met de zonnekleuren geel en goud wil het kleed de aanwezigheid van God in zijn zoon Jezus Christus uitdrukken. Het witte kleed wordt gebruikt rond Kerst tot Epifanie en van Pasen tot Hemelvaart. Maar ook als de vrede van Christus centraal staat, gebruiken we de kleur wit: bij een huwelijksviering en bij de gedachtenis van de gestorvenen.

Op Eerste Kerstdag 2010 is het witte antependium met de stola in gebruik genomen.

terug

Loading

De Oude Kerk

e-mail: info@oudekerksoest.nl
Adres: Torenstraat 1,
3764 CK Soest.
Tel. (035) 602 21 20
Elke zondag is er een kerk­dienst om 10.00 uur.

Predikant:
Ds. Kees Bregman
tel. 06-17 25 65 44, in de regel bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, vrije dagen: donderdag en zaterdag
e-mail:

Scriba Kerkenraad PGS:
e-mail: kerkenraad.pgsoest@gmail.com

Secretaris kernteam:
Mevr. Janny Voogt
tel. 035-602 10 87
e-mail:

Beheerder:
Mevr. Gerda Vugts
e-mail:

Cantor-Organist:
Mevr. Gonny van der Maten
tel. 031-742 56 28
e-mail:


 
  Deze website is afgeleid van Protestantsekerk.net, een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.